Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bruslit, střílet, nevymetat rohy: 14 hokejových rad od běžného fanouška

Jsem si vědom toho, že kritizovat u piva nebo slivovice (kterou se teď dávám do kupy) je snadné a po válce je každý generál, ale zkrátka mi to nedá. Kluci, bruslete, střílejte, nejebte to po rozích a nevymlouvejte se na kraviny!

Jako pro velkého hokejového fanouška jsou pro mě poslední roky sledování českého národního hokejového týmu, až na světlé výjimky (čtvrtfinále MS 2015 proti Finsku), skutečným utrpením. Mám občas takový pocit, že se sám snažím a nervuji víc já u televize, než kluci na ledě (netvrdím, že tomu tak ve skutečnosti je).

Předesílám, že mi zdaleka nejde jen o vítězství (samozřejmě jsem za něj vždy rád), ale především o předvedenou hru. Klidně ať nároďák prohraje, ale ať do toho reprezentanti dají „všechno“. Jako fanouška, mě následující irituje už řadu let. Vím, že neobjevuji Ameriku, ale sakra chlapi:

  1. Aktivně bruslete! Opakuji: bruslit, bruslit, bruslit! Bez bruslení to nejde. Často mi připadá, že našim hokejistům tuto podstatu ledního hokeje buď trenérský štáb zatajuje, zapomíná připomenout, nebo zkrátka ogaři nemají síly (natrénováno).
  2. Střílejte! Opět opakuji: střílet, střílet, střílet! Jak jsme říkali u nás v Otrokovicích na plácku před barákem: „Není ranky, není branky.“  Případ sám o sobě jsou pak přesilovky, kde je třeba (překvapivě) střílet. Zezadu. Z první. Jakkoliv. Ale střílet. Další kapitolou je potom střelba jako taková, kdy zvednout puk (a ještě k tomu trefit bránu) dokáží v našem týmu  téměř jen „špílmachři“.
  3. Obránci musí podporovat útok a útok musí podporovat obranu. To je fakt! V moderním hokeji nemůžou chodit dva čeští útočníci do tří bránících hráčů; stejně tak nemohou nechat naši útočníci dva české obránce proti čtyřem útočícím hráčům. Ovšem obávám se, že tento bod vychází z bruslení (bod č. 1).
  4. Nejebejte to po rozích! Opravdu jsem na infarkt, když se náš útočník dostane jednou za uherský rok do výhodné pozice a zamíří si to do rohu. Stejně tak v přesilovkách. Zapomeňte na rohy!
  5. Cloňte před bránou! Ano, před bránou to bolí, ale je třeba stínit gólmanovi. Pravděpodobně to dobře víte, jelikož to sami zmiňujete, ale většinou to neděláte.
  6. Zbytečně nefaulujte a raději (opět opakuji) bruslete (bod č. 1). Jasně, že v zápalu hry je často složité se ovládnout, ale zbytečné fauly v útočné třetině je vskutku dobré co nejvíce omezit (především v zájmu vašich spoluhráčů, kteří se pak obětují v oslabení).
  7. Oslabení hrajte aktivně. Vím, že to není sranda (a lehko se to píše), ale přijde mi krajně nebezpečné stát jako tvrdé Y ve tvaru krásném kosočtverce a nechávat soupeřům prostor na rozehrávku a střelbu.
  8. Střídejte rychle. Vzhledem k tomu, jak bruslíte (bod č. 1), když jste čerství, musíte sami pochopit fakt, že je třeba střídat svižně.
  9.  Zapomeňte na výmluvy ohledně úzkého a širokého kluziště. Ano, rozdíl to je, ale vždycky stejný pro všechny, a neslyšel jsem jedinkrát od Kanaďanů, že by jeli na MS (a někteří poprvé v životě na širší kluziště) a předem se alibisticky vymlouvali, že změna bude náročná, a proto není jasné, jak dopadnou. Zatímco vy jste odehráli (ve velké většině) na širokém kluzišti celé mládí.
  10. Zapomeňte na Jágra! To platí zejména pro realizační tým. Zapomeňte na Jágra. Udělal pro český hokej dost – a ano, jakkoliv je to smutné, tak by pravděpodobně byl nejlepším českým hráčem na ledě, nicméně kdyby byl alespoň některý z českých hokejových trenérů trochu rozumný a dříve nabídl Jágrovi adekvátní roli (např. menší vytížení na ledě ve 2. formaci s mladými bruslivými spoluhráči + 1. přesilovku; s tím, že by na něm kontraproduktivně nestavěl celý tým, jako na spasiteli), tak se vsadím, že by ještě účast v nároďáku zvážil.
  11. Nevymlouvejte se na tlak nebo netlak médií a "expertů". Jednou slyším, jak Vám uškodil tlak a nepřejícnost médií (Soči), podruhé, že na Vás byl zase tlak médií a expertů neadekvátně nízký (MS 2016).
  12. Nevymlouvejte se na první gól. Je jedno, jestli první gól dáte, nebo dostanete. Zkrátka makejte. Pokud bude předvedený výkon slušný, nikdo proti vám neřekne špatného slova.
  13. Nevymlouvejte se na štěstí. Ke každému gólu či zákroku je třeba i štěstí, sport je o štěstí, ale není třeba ho neustále omílat.
  14. Nevymlouvejte se na absence . Ano, někteří výborní čeští hokejisté (i na Světovém poháru) chybí, ale ruku na srdce, vzhledem k předváděným výkonům by asi výhru na naši stranu nestrhl ani Crosby nebo Ovečkin (raději nezmiňuji Lemiuxe a Gretzkyho – u nich si nejsem zcela jist).

Kluci hokejoví, trochu jsem si rýpl a malinko to nadsadil, každopádně vám fandím, (většinou) držím pěsti a užívám si každou hokejovou chvilku u televize, ale dokelu, vždyť to musíte už vidět i vy sami! Sportu zdar a hokeji zvláště.

Autor: Tomáš Vyoral | úterý 20.9.2016 6:30 | karma článku: 41,35 | přečteno: 2970x
  • Další články autora

Tomáš Vyoral

Bavorský model už jsme měli v roce 1939. A skončilo to koncentráky a miliony mrtvých

Bezprecedentní státní segregace a zvůle v rámci hry na covid vůči nepodvoleným (neočkovaným) jakkoliv třeba jinak zdravým občanům nabírá na obrátkách. Oznámení politruků o "bavorském" modelu přišlo symbolicky 17. listopadu.

23.11.2021 v 10:11 | Karma: 29,84 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyoral

Vládní vakcinační propaganda „brutálními“ fotkami. Bude letáková kampaň a potisky triček?

Vláda za peníze občanů začne s novým "politickým školením mužstva" a vyvine další nátlak na očkování proti PR covidu. Skrze propagandistické HLP - hluboké lidské příběhy, respektive HLO - hluboké lidské obrázky.

7.11.2021 v 12:24 | Karma: 36,27 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Svrabčinová: Ti, co se neočkovali. Žádný z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni

V pravidelné relaci „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ zazněly nezvratné důkazy o pokřivených charakterech a nekřesťanských penězích, které vydělávají neočkovaní popírači. Poznáte je i ucítíte od pohledu.

5.11.2021 v 12:51 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Neohygienička Svrabčinová: Na pisoár jen s antigenem, na mísu s PCR! A to i doma!

Pravidelná relace „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ přinesla několik novinek v represáliích HRY NA COVID, které budou aplikovány na nepodvolené (neočkované). Vše za potlesku bytostí známých jako novináři.

4.11.2021 v 15:50 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1537x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Za komančů jsme se bez papíru nedostali za hranice, za "demokratů" ani na pivo

Vakzine macht frei. Hra na covid a diskriminace nepodvolených (neočkovaných experimentální vakcínou) nabírá obludných rozměrů. Za jásotu drtivé většiny pologramotných mainstreamových jakože novinářů. Jinak pohrobků Rudého práva.

2.11.2021 v 17:56 | Karma: 41,02 | Přečteno: 1919x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik