Přímá demokracie je zrůdná věc, tvrdí Halík. Agituje za globalizaci, EU a váží si Sobotky

14. 11. 2016 10:11:00
Víte, jaký je rozdíl mezi Halíkem a Bohem? Bůh si nemyslí, že je Halík. Přečetl jsem si na oficiálním webu kněze Mons. Tomáše Halíka řadu jeho rozhovorů. Všechny ne. Natolik silný a psychicky odolný nejsem. A co mě nejvíc zaujalo?

Pominu-li malichernost neustálého chlubení se jistě "prestižní" Templetonovou cenou a oceněním z Oxfordu, pak především "glorifikace" globalizace a EU, logicky s tím související obhajoba migrační invaze (uprchlické krize) a negativní postoj k Brexitu.

Držte si klobouky. Některé citace Tomáše Halíka vás asi překvapí (eufemisticky řečeno).

Jedna z největších perel z rozhovoru pro DVTV (28. 6. 2016):

Halík v reakci na Brexit: „Čili se ukazuje, že referendum je vždycky cesta do pekel, v takovýchhle věcech. Přímá demokracie je zrůdná věc. K západní kultuře patří parlamentní demokracie. Přímá demokracie, to je cesta do pekel.“

Drtinová: „Není to pohrdání elit proti běžným...?“

Halík: „Není, je to hlas rozumu proti velikému nebezpečí. Nebezpečí je z toho, že lidé naprosto nekvalifikovaní rozhodují o věcech, kterým vůbec nerozumí. Oproti tomu v parlamentní zastupitelské demokracii pověřuje lidi, kteří mají možnost ty věci studovat o nich debatovat a pak o nich udělat kvalifikované rozhodnutí. Referendum má smysl v lokálních záležitostech, má smysl tam, kde je to již staletá tradice, jako ve Švýcarsku...“

Ač může mít částečně pravdu, ptám se, proč nás tedy oni „kvalifikovaní“ neobeznámí s onou problematikou komplexně tak, abychom se mohli dle nejlepšího svědomí a vědomí rozhodnout. Během Brexitu, voleb v Rakousku i prezidentských v USA veškeré politické elity, média i celebrity poměrně slušně školily občany v tom, kdo je ta jediná správná volba. Když už mluvíme o tradici ve Švýcarsku, tak je třeba zmínit, že ta tradice někdy musela začít. Dejme lidem šanci a odpovědnost rozhodovat o záležitostech, které se jich týkají, a oni se to naučí. Problémem možná je, že by běžní lidé mohli mít jiný pohled než pan Halík a další samozvané elity.

PROPAGANDA GLOBALIZACE A EU (PANEVROPSKÉ UNIE)

„Masaryk kdysi řekl: demokracii už máme, ještě bychom potřebovali ty demokraty. A já myslím, Evropskou unii už máme a ještě bysme potřebovali ty Evropany. Takže já myslím, že je třeba výchovy k evropanství. Uvědomit si, že ta národní identita se může plně rozvinout jenom v tom evropském kontextu. Jinak je to prostě zatuchlost. Takže ta výchova k evropanství. To je něco, co bylo zanedbáno.“ DVTV (28. 6. 2016)

Halík si může mnout své „čisté“ ruce, multikulturní poradci již od letošního roku agitují na českých školách, takže k evropanství a multikulturalismu už jsou studenti rázně vymýváni. Podobně o české zaprděnosti mluvil i vášnivý „Evropan“ a globalista, pankáč Karel, pamatujete? (Týden, 3. 10. 2015)

„Mnohým EU vadí především proto, že nás – díky Bohu – tlačí k respektování určitých právních pravidel.“ (Euro, srpen 2016, halik.cz)

Ano, díky bohu za kvóty maximálního povoleného počtu mravenců a molů a minimálního počtu migrantů.

„Svět prochází vrcholnou fází jedné z největších společensko-kulturních proměn v dějinách – globalizací, prolínáním dříve oddělených světů. Tomu žádné ploty nezabrání. Čeká nás už v blízké budoucnosti velmi pestrý a složitý svět: musíme se naučit žít spolu, nejen vedle sebe. To je největší úkol naší doby. Je třeba pracovat na pozitivní vizi pro tuto společnost a pro sjednocenou Evropu v kontextu globálních proměn našeho světa. Mezinárodní výzkumné úkoly, na nichž se podílím, knížky a studie, které připravuji, jdou tímto směrem.“ (denik.cz, červen 2016, halik.cz)

Že by notičky z Bruselu, USA...?

Integrační proces Evropy, který je jedinou zárukou konkurenceschopnosti menších zemí v globalizujícím se světě, vyžaduje ovšem větší péči a fascinující projekt evropského soustátí, Evropská unie, musí být průběžně zdokonalována, protože má své slabosti jako každé lidské dílo. Masaryk řekl: Demokracii už máme... Češství může rozvinout své skutečné hodnoty pouze v živém celoevropském kontextu, odtrženo od něj je zatuchlým provincionalismem. S lidmi, kteří pomlouvají „zlý Brusel“ a dokonce koketují s myšlenkou vystoupení z EU a NATO, je třeba vést velmi energický politický a ideový zápas – jsou pro naši zemi a její budoucnost nesmírně nebezpeční.“ (červen 2016, eurozpravy.cz, halik.cz)

Z mého pohledu vždy smrdí, když někdo nabízí pouze jednu alternativu, ještě k tomu fascinující. A že jsou pro nás nebezpeční lidé „koketující“ s názorem jiným, než je ten Halíkův, je rovněž na pováženou.

BAGATELIZACE A AGITKA MIGRAČNÍ INVAZE (UPRCHLICKÉ KRIZE)

"Já myslím, že ta hysterie okolo uprchlíků svým způsobem měla zakrýt vlastně to, že to co je pro nás nejvíc nebezpečné, je tahleta informační válka ze strany Ruska." (Interview ČT 24)

Pravda, všemocný strejda Putin a jeho informační válka (mimo jiné ovlivňující prezidentské volby v USA) nám tu zajisté ještě chyběli.

"A především ale, jestli my chceme, aby oni respektovali naši kulturu a naše hodnoty, a to je správné, tak si musíme uvědomit, které jsou to ty naše hodnoty a jestli my je opravdu žijeme. Jestli tady byl strašný poprask, že ti uprchlíci sahali o Silvestru na ženy, to je špatné a je třeba to odsoudit, ale nikdo neřekne, že u nás ve 30 % manželství je domácí násilí, a tím se nezabýváme, vidíme to jen u těch uprchlíků." (Interview ČT 24)

Pro zajímavost, podobné demagogické připodobnění využil i kníže v letošním rozhovoru pro Týden (21.2. 2016).

„Zamýšlím se nad tím, co je skutečnou příčinou iracionálního strachu z uprchlíků (jak jsem předpokládal, nám opravdu nehrozí islamizace – i z toho mála migrantů, kteří k nám přišli, mnozí zas od nás odcházejí a ani v západních státech nezpůsobil nápor uprchlíků předpovídanou katastrofu). Uvažuji, co si lidé do migrantů nevědomě promítají, čemu z neseriózních zdrojů jsou ještě ochotni věřit, ptám se, kde zůstalo střízlivé kritické myšlení, které je v době vzedmutých emocí tak potřebné" (rozhovor, duben 2016, halik.cz).

Bystrá prozíravost a kritické myšlení pana Halíka je fascinující, jako to evropské soustátí. Vskutku nápor lékařů, inženýrů, žen a dětí, zejména ze Sýrie (psal jsem zde) je pro západní státy stále radostí (Itálie, Německo, Rakousko, Řecko, Francie a další by mohly vyprávět). Vzhledem k otevřeným hranicím je jen otázkou času, než se začnou sunout k nám.

Bohuslava Sobotky si vážím osobně – jednak za statečná slova, že ČSSD nebude parazitovat na strachu z uprchlíků, jednak proto, že se dovedu vžít do situace, v níž se snaží zachovat alespoň zbytky úcty a důvěry našich spojenců, otřesené bezprecedentním chováním a nezodpovědnými výroky prezidenta...“ (rozhovor, duben 2016, halik.cz).

Osobně si vážit reptailoidního kudrnáče? Nicméně jsme v demokratické společnosti, takže proti gustu žádný dišputát.

„Samozřejmě, že „uprchlickou krizi“ lze zvládnout jen v solidaritě jednotlivých evropských zemí a není důvodu, proč my bychom měli být vyňati z povinnosti pomáhat. Čistě ekonomicky bychom se byli schopni postarat o několik tisíc běženců, práce je u nás stále víc než zájemců o ni, máme nejmenší nezaměstnanost v Evropě. Ale on to není problém jen ekonomický, nýbrž především kulturní, psychologický a morální. Ale hysterie, která se rozpoutala kolem uprchlíků, kdy si lidé často zaměňovali oběti násilí za jejich pachatele, znemožňuje přijmout reálná řešení. Ti, kdo odmítají strašení a volají po věcnosti, jsou označováni za naivní „sluníčkaře“, „vítače“, ne-li pátou kolonu islámských teroristů.“ (červen 2016, eurozpravy.cz, halik.cz)

Vida, pan T. Halík je i ekonomem, psychologem... A propos, kolik jste už (v řádech tisíců samozřejmě) potkali „sluníčkářů“ a „vítačů“ volajících po věcnosti?

PRAVDA O MINISTRU HERMANOVI A JEHO METÁLY OVĚNČENÉM STREJDOVI (psal jsem zde: Na oslavu 28. 10. ještě více Bra(n)dy! Dejte mu už ty metály...).

„Ministr Herman mluví pravdu, mohu na svou čest dosvědčit, že poté, co s prezidentem hovořil, mi popsal tento rozhovor, včetně Zemanova nátlaku a vyhrůžky přesně tak, jak o tom nyní hovoří v médiích a já jsem mu poděkoval za jeho odvahu řídit se vlastním svědomím.“ (tapolitika.cz)

Na závěr trochu sebechvály, ta přece nesmrdí. Když se člověk nepochválí sám, nikdo to za něj neudělá.

„Je také psáno, že doma nikdo není prorokem. Doma lidé bývají ceněni až po smrti, snášet závist a nenávist je přirozená daň za úspěch. Když i Kristus měl nepřátele, proč právě já bych měl být výjimkou? Kdyby mně fandili lidé jako Klaus a Zeman, ptal bych se, co dělám špatně.“ (Euro, srpen 2016, halik.cz)

Nedávno jsem slyšel o Mons. Halíkovi vtip, který docela koresponduje s citací výše, a myslím, že i vcelku s nadhledem ukončí můj příspěvek.

VÍTE, JAKÝ JE ROZDÍL MEZI BOHEM A HALÍKEM? BŮH SI NEMYSLÍ, ŽE JE HALÍK.

Autor: Tomáš Vyoral | pondělí 14.11.2016 10:11 | karma článku: 46.83 | přečteno: 5925x

Další články blogera

Tomáš Vyoral

Bavorský model už jsme měli v roce 1939. A skončilo to koncentráky a miliony mrtvých

Bezprecedentní státní segregace a zvůle v rámci hry na covid vůči nepodvoleným (neočkovaným) jakkoliv třeba jinak zdravým občanům nabírá na obrátkách. Oznámení politruků o "bavorském" modelu přišlo symbolicky 17. listopadu.

23.11.2021 v 10:11 | Karma článku: 29.64 | Přečteno: 789 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Vládní vakcinační propaganda „brutálními“ fotkami. Bude letáková kampaň a potisky triček?

Vláda za peníze občanů začne s novým "politickým školením mužstva" a vyvine další nátlak na očkování proti PR covidu. Skrze propagandistické HLP - hluboké lidské příběhy, respektive HLO - hluboké lidské obrázky.

7.11.2021 v 12:24 | Karma článku: 36.22 | Přečteno: 1095 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Svrabčinová: Ti, co se neočkovali. Žádný z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni

V pravidelné relaci „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ zazněly nezvratné důkazy o pokřivených charakterech a nekřesťanských penězích, které vydělávají neočkovaní popírači. Poznáte je i ucítíte od pohledu.

5.11.2021 v 12:51 | Karma článku: 34.27 | Přečteno: 1486 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Neohygienička Svrabčinová: Na pisoár jen s antigenem, na mísu s PCR! A to i doma!

Pravidelná relace „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ přinesla několik novinek v represáliích HRY NA COVID, které budou aplikovány na nepodvolené (neočkované). Vše za potlesku bytostí známých jako novináři.

4.11.2021 v 15:50 | Karma článku: 38.49 | Přečteno: 1479 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 144 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 10.26 | Přečteno: 290 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4749

Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...