Médiím věří v ČR jen 34 % lidí, novinářům 20 %. Nevěřící bestie. Houstone, máme problém!

Podle zprávy Reuters Institute, analyzující média ve 26 zemích, věří zprávám v médiích 34 % Čechů, novinářům 20 % a mediálním domům 29 %. My nevděčné, nevěřící "bestie"! Avšak zdaleka nejsme sami. Tabulka všech 26 zemí níže.

Zajímavý report Digital News Report 2016 od Reuters Institute for the Study of Journalism analyzuje média ve 26 zemích světa. V rámci analýzy proběhl on-line průzkum veřejného mínění ohledně důvěry v média na vzorku 50 000 respondentů - v ČR bylo respondentů 2014.

Výsledky? Podívat se můžete na přiloženou tabulku níže. V ČR důvěřuje zprávám v médiích 34 % Čechů, novinářům 20 % Čechů a mediálním domům 29 % Čechů (průměr 26 sledovaných zemí je potom: 45,35 % zprávy, 34,7 % novináři, 40,9 % vydavatelství). Češi jsou tedy ve všech hodnotách pod průměrem - více nevěří.

V 17 z 26 států věří médiím méně než 50 % občanů, v 7 z 26 zemí pak dokonce méně než 40 %.

Ze všech tří sledovaných skupin (zprávy, novináři, vydavatelství) lidé v průměru nejméně věří samotným novinářům (nečekaně). V průměru pouhých 34,7 %. V 16 z 26 zemí pak věří novinářům méně než 40 % lidí, v 9 z 26 zemí dokonce méně než 30 %!

Co z toho všeho plyne?

Nepochybuji, že renomovaní odborníci typu Ondřeje Kudry nebo Jakuba Jandy (neototalitně tvořící seznamy nepohodlných) by to prezentovali jako jasný důkaz své podstaty bytí - ruské dezinformační kampaně (o Jandově seznamu nevhodných alternativních "porno/webů" jsem psal zde).

Z mého pohledu však jde o přirozený obranný mechanismus běžných lidí, kteří (opět, podobně jako u nás za komunismu) začínají mít dost toho jediného správného proEUmarxistického (a proamerického) pohledu na svět. Selský rozum tak snad ještě žije a možná i zvítězí nad lží a nenávistí (a třeba i nad pseudopravdou a pseudoláskou).

Ostatně stačí se ohlédnout do nedávné minulosti na některé důležité světové momenty a "objektivní" referování médií o nich (v čele s veřejnoprávní ČT, která musí držet notičky EU). Jak referovaly o prezidentských volbách v USA a v Rakousku? Jak referovaly o Brexitu? Jak referují o Sýrii? Jak referují o migrační invazi a multikulturním obohacení evropských národů - dle mého spíše o ředění a rozkladu národních států, po staletí budovaných hodnot a tradic (Třináctero promigračního novináře zde).

Na veřejnoprávním Rozhlas.cz dokonce k výsledkům analýzy píší: "Data o spokojenosti a důvěře Čechů ovšem ukazují ještě jeden velký problém: rychle klesá důvěra v média." 

Z objektivního pohledu se jedná o "jeden fakt", nikoliv "jeden velký problém". Subjektivně z pohledu médií, které se snaží manipulovat s veřejným míněním (na základě shora stanovených notiček) a prosazovat jediný správný názor, to problém vskutku je.

Problém není v lidech/čtenářích, ale v médiích/novinářích. Jenomže buďte si jistí, že napravovat se budou muset lidé!

Důvěra občanů v média

 

Autor: Tomáš Vyoral | neděle 8.1.2017 14:12 | karma článku: 45,45 | přečteno: 3961x
  • Další články autora
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik