Trump neřízená střela? Pehe naopak řízená. Otázka je, kým? Koho groše jíš, toho slova piš!

8. 03. 2017 10:10:00
V čí prospěch (a za čí groše) šíří svá moudra (a demagogii) publicista expert, obdivovatel globalizace a EU, ředitel NY University v Praze, účastník Bilderbergu a bývalý Havlův poradce Jiří Pehe? Jidáše holt najdeme v každé době.

Ve svém nejnovějším komentáři "Trump jako neřízená střela" se publicista a politický "expert" opět zaobírá jedním ze svých nejoblíbenějších témat poslední doby. Mně, kromě běžné Peheho chvilky demagogie, zaujala především následující část.

"Možná se nelze divit, že v amerických médiích se ve spojení s Trumpem stále častěji používá pojem "unhinged". To by v doslovném překladu znamenalo "vysazený z pantů", v méně doslovném "vykolejený", normálně se ale toto slovo překládá prostě jako "pomatený", píše ve svém nejnovějším komentáři Pehe, s důvtipem sobě vlastním však netuší, jak výstižně popsal status quo své osoby.

Když přihlédnu k titulku Peheho komentáře, v němž o Trumpovi mluví jako o neřízené střele, nedá mi to, abych nezmínil svoji analogii - totiž, že:

Pehe je naopak střela řízená. Otázkou je, kým (a za kolik)?

Pakliže si přečtete některé z jeho komentářů, můžete si všimnout, že se vskutku rád mazlí s několika tématy, pojmy a jediným správným pohledem na ně.

Nejdůležitější Peheho "milášek" (jako prsten moci pro Gluma z Pána prstenů) je globalizace. S tou se perem lísá často a rád a předkládá ji čtenářům ve všech jejích krásách, ctnostech a úžasu, jako nevyhnutelnou manu, s níž se všichni (zpátečníci), kteří ještě neprozřeli, zkrátka musíme smířit.

S podobnou obsesí se poté ohání nesmrtelnou vějičkou "liberální demokracie" - stejně jako řada jeho kumpánů typu Kolář, Halík, dle něhož je přímá demokracie zrůdná věc - psal jsem zde, Fendrych, Horáček, tvrdící, že máme moře a vyhráli jsme MS ve fotbale - psal jsem zde, nebo Schwarzenberg - o jeho multikulturní touze a souznění s míšením evropského obyvatelstva jsem psal zde). Jakkoliv jsou tito a jim podobní demokraty většinou pouze tehdy, když je jen a pouze po jejich.

Dalšími oblíbenci v Peheho komentářích pak jsou (jeho svátosti) Evropská unie či Václav Havel (psal jsem Tady je Krakonošo... Havlovo! V jednoho Havla věřiti budeš), případně oblíbený to populismus či migranti (hádejte z jakého úhlu pohledu). Jistě bychom našli i řadu komentářů dehonestujících Rusko.

Proč zrovna tato témata? Čemu a komu tím prospívá? Za čí bakšiš své hlubokomyslné úvahy šíří?

Pehe a notičky z USA či Bilderbergu

Začněme jeho "medailonkem" na Novinkách.
Jiří Pehe: Politický analytik a spisovatel, který dva roky působil jako ředitel politického odboru kanceláře prezidenta republiky Václava Havla je v současnosti ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC). Vystudoval mezinárodní vztahy na Kolumbujské univerzitě v New Yorku.

Čirou náhodou se pak ještě jako poradce prezidenta Havla Pehe v roce 2001 zúčastnil Bilderbergu (každoroční několikadenní zasedání současných i bývalých vysokých státních představitelů, byznysmenů, bankéřů či ředitelů mediálních domů za zavřenými dveřmi).

Pro online tyden.cz v roce 2013 mimo jiné uvedl: "Konference je na velmi vysoké úrovni. Byli tam lidé, kteří se účastnili vlád, nebo byli ve vedení korporací... Moje zkušenost s Bilderbergem byla velmi zajímavá, ale nemohu potvrdit, že by se tam domlouvala budoucnost světa."

Tož to jsme tady v zaprděné České republice (slovy knížete Karla) klidní.

Končím slovy jednoho z diskutujících pod dřívějším Peheho příspěvkem a slovy svého předchozího veršovaně pojatého blogu: "Co komu přeji" (psal jsem: Sobotka, Halík, Kalousek, umělec, nevinář či Pánek - jen několik veršovánek)

Pehemu zlaté pero přeji,
by napsal Santovi do Států,
že v Česku se mu lidé smějí,
a maj psinu z jeho traktátů.

"Pehe, Ty již dlouho tápeš v krajině hlouposti a ne a ne najít východ, co?"

Autor: Tomáš Vyoral | středa 8.3.2017 10:10 | karma článku: 46.42 | přečteno: 3817x

Další články blogera

Tomáš Vyoral

Bavorský model už jsme měli v roce 1939. A skončilo to koncentráky a miliony mrtvých

Bezprecedentní státní segregace a zvůle v rámci hry na covid vůči nepodvoleným (neočkovaným) jakkoliv třeba jinak zdravým občanům nabírá na obrátkách. Oznámení politruků o "bavorském" modelu přišlo symbolicky 17. listopadu.

23.11.2021 v 10:11 | Karma článku: 29.64 | Přečteno: 789 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Vládní vakcinační propaganda „brutálními“ fotkami. Bude letáková kampaň a potisky triček?

Vláda za peníze občanů začne s novým "politickým školením mužstva" a vyvine další nátlak na očkování proti PR covidu. Skrze propagandistické HLP - hluboké lidské příběhy, respektive HLO - hluboké lidské obrázky.

7.11.2021 v 12:24 | Karma článku: 36.22 | Přečteno: 1095 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Svrabčinová: Ti, co se neočkovali. Žádný z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni

V pravidelné relaci „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ zazněly nezvratné důkazy o pokřivených charakterech a nekřesťanských penězích, které vydělávají neočkovaní popírači. Poznáte je i ucítíte od pohledu.

5.11.2021 v 12:51 | Karma článku: 34.27 | Přečteno: 1486 | Diskuse

Tomáš Vyoral

Neohygienička Svrabčinová: Na pisoár jen s antigenem, na mísu s PCR! A to i doma!

Pravidelná relace „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ přinesla několik novinek v represáliích HRY NA COVID, které budou aplikovány na nepodvolené (neočkované). Vše za potlesku bytostí známých jako novináři.

4.11.2021 v 15:50 | Karma článku: 38.49 | Přečteno: 1479 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 197 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 275 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4749

Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...