Tomáš Vyoral

Kusturica v DVTV k Emmě Smetaně: Jako bych hovořil s někým z US ministerstva zahraničí

17. 04. 2017 16:15:14
Kusturica v DVTV k Emmě Smetaně: Jste jmenována nějakým mezinárodním tribunálem? Je to, jako kdybych hovořil s někým z amerického ministerstva zahraničí, a ne s někým z ČR. Během necelé půlhodiny 5 minut o umění, zato 15x Putin.

Nedá mi to, abych se ještě nevrátil k nedávnému "profesionálnímu" rozhovoru na DVTV, kdy Emma Smetana zpovídala uznávaného srbského režiséra (a hudebníka) Emira Kusturicu. Jak poznamenal můj kamarád: kdybych nevěděl, že je Kusturica filmař, tak pomalu myslím, že se tam Smetana baví se srbským ministrem zahraničí.

Emma Smetana v něco přes 20 minut trvajícím rozhovoru asi 15x zmínila Putina, z toho během prvních čtyř otázek směřovala k Putinovi třikrát. Očividně se pak nejednalo o běžné otázky - ale o snahu umělce někam dotlačit (podívejte se na celý rozhovor a udělejte si názor sami). Filmovému umění (tedy tomu, k čemu má Kusturica nejblíže), se moderátorka věnovala asi 5 minut. Poněkud zarážející, když máte před sebou světově uznávaného režiséra, který chvíli předtím na filmovém festivalu v Praze převzal cenu za svůj nejnovější snímek.

Ať šlo o notičky odjinud, nebo byly otázky dílem moderátorky, myslím, že rozhovor byl ostudou (ne-li fiaskem) ve jménu antiputinovského proudu.

Zajímavý byl už první dotaz s oslím můstkem od filmu právě k Putinovi.
"Film Na mléčné dráze měl premiéru v Benátkách. Říkal jste, že festival v Cannes ho odmítl kvůli vaší podpoře ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Znamená to, že se cítíte jako persona non grata v evropských filmových kruzích?" Jen dodám, že Kusturica vyvrací, že by cokoliv takového říkal.

Napjatý rozhovor (především díky tendenčním dotazům ze strany zpovídající) vygradoval ve chvíli, kdy Kusturica již naprosto otevřeně popsal svůj pocit a ohradil se i proti "objektivitě" moderátorky.

"Něco vám řeknu. Jste jmenována nějakým mezinárodním tribunálem? Protože už to není příjemné. Začíná to vypadat, že jste se připravila na mě útočit svými politickými...Bombardujete mě otázkami, které absolutně nejsou mým oborem. Jsem amatérem ve světě politiky. Když vám něco řeknu a vy si s tím budete hrát, jak jste začala, můžeme tento rozhovor ukončit dříve..."

Smetana: "To je na vás. Já ráda uslyším více vašich názorů o politice. Jak jsem řekla, je poměrně výjimečné, aby umělec hovořil tak konkrétně o věcech veřejného prostoru."

Kusturica: "Ale nezdá se, že byste měla přátelský postoj k těm tématům. Je to, jako kdybych hovořil s někým z amerického ministerstva zahraničí, a ne s někým z České republiky."

Smetana: "Skončeme poslední otázkou, která se vám nemusí zdát tak problematická. Doufám."

Kusturica: "Útočíte na mě a nenecháte mě... Hovoříte o obavách v České republice. Od Hitlerovy éry nemělo Rusko u svých hranic tolik vojáků. To jste věděla? Počet vojáků v Pobaltí, v Rumunsku, kolem Černého moře je vyšší než kdy za Hitlera. Bavíme se o ruských vojácích na hranicích Mexika nebo v Karibiku blízko amerických hranic? Ne. Bavíme se o NATO, které se přibližuje k Rusku..."

Níže přikládám ještě jednu zajímavou pasáž o vývozu demokracie, globalizaci... Došlo i na v současné době často skloňovaného Sorose (s nímž má DVTV jistou spojitost a jehož univerzitu by v ČR přivítal třeba pan Drahoš) a opět se vše stočilo k Putinovi a Rusku - jak jinak.

Kusturica: "...zbytek světa na tom není dobře. Jedním z důvodů je brutální globalizace, kterou vedou některé nadace, zejména pan Soros, jenž pokračuje v tom, čím se CIA zabývala v Latinské Americe v 70. letech: zakládáním fašistických režimů a poškozováním Latinské Ameriky. Na Balkáně a na Blízkém východě dnes zažíváme brutální vměšování nebo útok na suverénní státy.“

O Latinské Americe a CIA, které byla a je demokracie vždy naprosto ukradená (dle slov bývalých vrcholných představitelů této tajné služby), jsem psal zde.

Smetana: "Když mluvíte o suverénních státech, zdá se mi, že Rusko anektovalo Krym..."

Kusturica: "Ti, kdo začali válku v Sýrii a Iráku, stojí za dopady, kterými dnes v Evropě trpíme. My jsme to nezpůsobili. Kdo začal válku v Sýrii? Víte to? Barack Obama, nositel Nobelovy ceny, podepsal, aby 27 tisíc lidí bylo zabito drony. On začal válku v Sýrii."

Smetana: "Nemůžeme říci, že Vladimír Putin dělal to samé? Bombardování v Sýrii?"

Kusturica: "Kdepak. Asad ho požádal, aby bránil suverénní stát."

Smetana: "Ale během útoků bombardoval civilisty."

Kusturica: "Dejte mi s tím kurva pokoj. Co teď Američané dělají v Mosulu?"

Pak následuje zajímavé intermezzo, kdy si Kusturica všiml, jak Emma Smetana dostává v průběhu pomocnou ruku od editorky, což se samozřejmě běžně děje, ale "překvapivě" šlo o "nemocniční" argument. Jen mě překvapuje, že nedošlo i na děti.

Smetana: "Právě jste viděl poznámku naší editorky o bombardování nemocnic."

O bombardování nekonečných plantáží nemocnic v Sýrii jsem ostatně sám psal: Syrské Allepo: nemocnice, kam se podíváš - raketám navzdory.

Kusturica o všeobjímajícím bombardování ve jménu humanity:
"Je to o principu destrukce mezinárodního práva, jeho nahrazení humanitárním právem, na jehož základě si můžete dělat, co chcete. Můžete bombardovat nějakou zemi a přinést jí demokracii bombami, což tak nefunguje. Na případě Libye, který je složitější a destruktivnější než jakýkoli jiný, jsme získali jasnou představu, jak ve světě vyvolali chaos."

Z mého pohledu si Emma Smetana toto interview za rámeček nedá. Nebo možná naopak dá a do nového kolektivu zapadne jedna báseň. Jen škoda, že se světovým umělcem nedokázala navodit alespoň neutrální atmosféru a zeptat se i na něco jiného než na Vladimíra Putina a že rozhovor skončil již po necelé půlhodině. Není to škoda?

Autor: Tomáš Vyoral | karma: 48.14 | přečteno: 17455 ×
Poslední články autora