Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pan Horáček chce zemi úsměvů. Dle něj máme moře a zlato z fotbalového MS. Tak se směji!

Pan Horáček kandiduje na prezidenta z obavy o naši demokracii a národní existenci (zakotvení v EU a NATO). Na druhou stranu tvrdí, že máme moře a vyhráli jsme MS ve fotbale – jako Evropané. A ta národní existence? A EU demokracie?

Michal Horáček oznámil kandidaturu na prezidenta. Ve staré čistírně odpadních vod – krásný symbolismus – on tu naši stoku vyčistí (jako ostatně vždy každý nově příchozí). Ačkoliv to, podle mě, není příliš šťastný krok, přeji mu hodně štěstí, napínavý a férový boj. Je to hráč, a to oceňuji.

Když pominu „maličkost“, že se pan Horáček zatím netváří ani jako ryba, ani jako rak, neslyšel jsem prakticky žádný jeho pevný politický postoj, výrazně se proti ničemu (a téměř nikomu) nevyhraňuje a snaží se působit dojmem bodrého strýčka žijícího mezi knihami, který chce laskavě spojovat (a že spojovatelů už bylo, třeba ten pán, proti němuž ale vůbec nevede kampaň), musím zmínit několik jeho nedávných vyjádření a protimluvů, které mě pobavily, ale i znepokojily.

 Následující bych tesal do kamene:

„Nikdy jsem neslyšel žádného Čecha říkat: Už máme moře, to je skvělý! A přitom jako Evropané moře máme.  Když vyhráli Němci mistrovství světa ve fotbale nad Argentinou, napsal jsem na Facebook – Hurá, vyhráli naši! A všichni si mysleli, že jsem buď pomatený, nebo provokuji. Udělal jsem to schválně a zjistil jsem, že nikoho nenapadlo – jo vyhráli jsme, my Evropané. Takže cesta k životaschopné EU bude asi dost klopotná.“ (Novinky, 24. 7. 2016)

Další globalista? Z druhého soudku:

„V posledních letech začínám mít obavu, že začíná být ohroženo naše zakotvení v euroatlantických strukturách, to znamená v Evropské unii a zejména v Severoatlantickém paktu, tedy ve strukturách, které garantují liberální demokracii a vůbec naši národní existenci. Pokud to bude v mých silách, tak bych chtěl přispět k tomu, aby toto ohrožení pominulo.“  (Seznam, 3. 11. 2016)

Tak jsme všichni Evropané, kdy všichni máme moře, Alpy, Beskydy, poháry MS ve fotbale a olympijské medaile, nebo existuje nějaká národní identita? Kde pak bere Horáček jistotu, že nám EU a NATO garantují liberální demokracii a národní existenci, opravdu netuším. Jugoslávie, Sýrie (O nemocnicích na každém kroku v Allepu psal jsem tu), Srbsko a další by mohli vyprávět.

A mohu navázat čerstvými výroky:

„Moc bych si přál, aby se země úsměšků proměnila v zemi úsměvů,“ (iDnes 3. 11., 2016) a opakovaně tvrdí, že se nechce vymezovat proti Zemanovi a že prezident (tedy v případě zvolení i on) by měl společnost spojovat. Obecně s Horáčkem souhlasím a přijde mi to šlechetné. Ale realita?

Spojování společnosti si pan Horáček asi představuje tak, že se jako producent a moderátor během nejdůležitějšího státního svátku 28. 10. podílí na protizemanovské (nebo jsou o tom ještě pochyby?) a společnost rozdělující akci na Staroměstském náměstí.

„Byl jsem na Staroměstském náměstí, kde jsem to připravil jako producent. Pyšním se tím, že jsem dokázal zhasnout Staroměstské náměstí a způsobit, že mezi lidmi bude dost svíček, aby je mohli v té tmě zapálit a tak přispět k rituálu. To není žádný kýč. Kýč přece není, když jdeme na Dušičky zapálit svíčku na hrobu své babičky,“ uvedl  Horáček (iDnes, 3. 11. 2016).

Zapalovat svíčky na hrobech našich babiček opravdu kýč není, smím-li soudit. Ale srovnávat to se zapalováním svíček na této (minimálně kontroverzní) akci mi od kandidáta na budoucího prezidenta nepřijde „úplně adekvátní“.

K proklamovanému „nevymezování“ vůči Zemanovi namátkou uvádím dvě včerejší vyjádření:

„Myslím, že to je zrovna pro politiku dost dobré vědět, jak vypadají játra nějakého kandidáta.“ (iDnes, 3. 11. 2016). Předpokládám, že pana Havla na mysli neměl.

„Věřím, že službu ve funkci prezidenta České republiky lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud.” (Novinky, 3. 11. 2016).

Netvrdím, že nemá pravdu, ale pokud toto není vymezování vůči Zemanovi, tak co pak?

Prakticky v každém rozhovoru se pak z úst pana Horáčka dovídáme o jeho dokonalosti (s nadsázkou): nepije, neposedává po kavárnách, varuje lidi před hazardem, z úplného dna se díky podnikatelskému duchu stal milionářem, nikdy nebyl svazákem ani komunistou, je transparentní jak v rámci majetku, tak zdravotního stavu (stejně jako v USA – rady a notičky?), jezdí po městech a obcích, aby se dozvěděl, co občané chtějí (nebo aby věděl co jim říkat?), žije mezi knihami, kampaň si financuje sám, aby nebyl nikomu zavázán, a je antropolog (alespoň trochu se orientuje v lidské rase) a vzdělanec.

Všechno výše zmíněné je chvályhodné a kéž by podobní byli všichni ostatní kandidáti, ale není toho až příliš (andělského) na jednoho obyčejného člověka? Nevím, ale zvedám pomyslný ukazováček.

Zajímavostí pak budiž, že se (asi z prozřetelnosti) distancoval od Kroměřížské výzvy (jako o kroměřížské šaškárně psal jsem tu), která by ho jako kandidáta brala všemi deseti.

Třešničkou na závěr je citace a odkaz na rozhovor pana Horáčka o migraci (kde alespoň na mě působí trošku jako Palpatine, trošku jako podivný fantasy "pavouček" – udělejte si názor sami).

„Co to je odpůrce migrace? To je něco jako odpůrce deště. Mohu stokrát říkat: To nechci! Nechci déšť! Ale on je, prší. Stejně tak se stalo, že vlivem válek, rozvrácených států, sucha a spousty dalších okolností se 60 milionů lidí dalo do pohybu.“

Takže jsme automaticky odkázáni na pospas migraci, no ni? (Těšme se na další tisíce lékařů a inženýrů, psal jsem zde)

Myslím, že pan Horáček měl zůstat respektovaným umělcem a nepokoušet se o Havla 2.0. Protože, ač jsem se v jednom z komentářů proti glorifikaci pana Havla razantně vymezil (psal jsem zde), tak musím říct, že ve srovnání s panem Horáčkem, byl on trochu jiný kofr.

 

Autor: Tomáš Vyoral | pátek 4.11.2016 10:15 | karma článku: 47,04 | přečteno: 7165x
  • Další články autora

Tomáš Vyoral

Bavorský model už jsme měli v roce 1939. A skončilo to koncentráky a miliony mrtvých

Bezprecedentní státní segregace a zvůle v rámci hry na covid vůči nepodvoleným (neočkovaným) jakkoliv třeba jinak zdravým občanům nabírá na obrátkách. Oznámení politruků o "bavorském" modelu přišlo symbolicky 17. listopadu.

23.11.2021 v 10:11 | Karma: 29,84 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vyoral

Vládní vakcinační propaganda „brutálními“ fotkami. Bude letáková kampaň a potisky triček?

Vláda za peníze občanů začne s novým "politickým školením mužstva" a vyvine další nátlak na očkování proti PR covidu. Skrze propagandistické HLP - hluboké lidské příběhy, respektive HLO - hluboké lidské obrázky.

7.11.2021 v 12:24 | Karma: 36,27 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Svrabčinová: Ti, co se neočkovali. Žádný z nás nebere takový platy, prostě, jako berou oni

V pravidelné relaci „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ zazněly nezvratné důkazy o pokřivených charakterech a nekřesťanských penězích, které vydělávají neočkovaní popírači. Poznáte je i ucítíte od pohledu.

5.11.2021 v 12:51 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1559x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Neohygienička Svrabčinová: Na pisoár jen s antigenem, na mísu s PCR! A to i doma!

Pravidelná relace „Covidu čest aneb Soudružka Svrabčinová pomáhá a chrání“ přinesla několik novinek v represáliích HRY NA COVID, které budou aplikovány na nepodvolené (neočkované). Vše za potlesku bytostí známých jako novináři.

4.11.2021 v 15:50 | Karma: 38,53 | Přečteno: 1537x | Diskuse| Média

Tomáš Vyoral

Za komančů jsme se bez papíru nedostali za hranice, za "demokratů" ani na pivo

Vakzine macht frei. Hra na covid a diskriminace nepodvolených (neočkovaných experimentální vakcínou) nabírá obludných rozměrů. Za jásotu drtivé většiny pologramotných mainstreamových jakože novinářů. Jinak pohrobků Rudého práva.

2.11.2021 v 17:56 | Karma: 41,02 | Přečteno: 1919x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik