Tomáš Vyoral

Populismus kudrnáče Sobotky v kostce. S volbami to ale opravdu nemá nic společného!

12. 02. 2017 15:19:00
Sobotka v lednu varoval před populismem. Ani se nenadál a máme ho tady! Dlouhodobé ošetřovné, zvýšení přídavků na děti, levnější služby pro mobilní uživatele a heroicky drsná slova (na FB). S volbama to nemá VŮBEC nic společného!

V lednovém projevu v Lichtenštejnském paláci Bohuslav Sobotka mimo jiné varoval před nárustem populismu. Chlapec ušatý nejspíš ani netušil, ale přišel s poměrně realistickou vizí, která však v současnosti lapila do pasti předevšim jeho a jeho partaj.

Rostou pochyby o dalším osudu evropské integrace. V průběhu celého roku jsme ostatně byli svědky růstu populismu, nacionalismu a bohužel také extremismu nejen v Evropě, ale i ve zbytku světa,“ řekl Sobotka v projevu (iDnes, 19. 1. 2017).

Během posledních dvou týdnů dal svým slovům zcela za pravdu, když on a jeho straníci vyrukovali s nepřeberným množstvím (populistických) kroků. Nezpochybňuji teď samotné kroky a návrhy, ovšem v kontextu toho, že letošní volby začínají být aktuálním tématem, je vidět, že Sobotka a jeho američtí poradci (které zdědil po Hillary Clinton) se náležitě činí!

1. Všechno začalo "odvážným" trumpovským (jak sám přiznává) prohlášením na FB, který nejspíš překvapil i jeho samotného a kterému dle mého doteď neuvěřil ani on sám.:

"Řečeno jednoduchým trumpovským jazykem: Korunové dluhopisy byla cesta, kterou využil miliardář A. Babiš k tomu, aby důkladně ojebal stát. Říká, že to bylo chvíli legální. Já říkám, že je to velké pokrytectví, když inkasuje peníze z Agrofertu, aniž by je zdanil, a současně se tváří, jak bojuje s daňovými úniky. Tohle je šaškárna!" (o Zrození hrdiny, reinkratnaci Sobotky v Trumpa jsem psal zde).

2. Následovalo schválení návrhu dlouhodobého ošetřovného ministryně Marksové, která tak alespoň může vykázat nějakou (částečně smysluplnou) činnost: "Ten, kdo bude pečovat o nemocné příbuzné po návratu z nemocnice, může čerpat 60 % mzdy až po dobu 3 měsíců," zazářil Bohuš tentokráte na Twitteru (iDnes, 8. 2. 2017).

3. Po "nemocných" přišly hned na řadu děti. Jak jinak: "Sleva na dani na první dítě se zvýší o 150 korun měsíčně. Jsem rád, že uděláme další výrazný krok v podpoře rodin s dětmi," pochlubil se Bohuš opět na Twitteru (Novinky, 8. 2. 2017).

4. Mezitím pak předvedl své herecko (populistické) nadání rovněž ministr pravdy Milan Chovanec jako ochránce bezpečnosti země a ustanovení práva občanů na zbraň v ústavě. Interesantní. Pokud by se nejednalo opět pouze o populistické gesto, které však s volbami nemá vůbec nic společného (odkaz na Chovancovo video v článku na Aktualne)

5. Nejnověji se předvedl jako hrdninný rek a ochránce mobilních uživatelů: "Sobotka: Levnější mobilní služby budou letos, pomůže nový zákon" (iDnes, 12. 2. 2017).

A samozřejmě opakovaně vyvrátil zcela zcestnou myšlenku, "že by za zvýšenou aktivitou vlády byly nadcházející volby".

Netvrdím teď, že se jedná o špatné kroky. Nicméně je s podivem, že Bohuš a jeho skvadra vstala jak Fénix popela až nyní (že by právě blížící se volby? A k tomu kvalitní američtí poradci?). Jen k zamyšlení.

Takže to máme rodiny (a dlouhodobě nemocné), děti, držitele zbraní, mobilní uživatele... Kdo bude další? Které skupině lidí se bude Bohouš populisticky snažit lézt do někam nyní? Myslím, že na řadě je některá z menšin, aby nebyl nařčet z diskriminace.

Koho tipujete vy?

Autor: Tomáš Vyoral | karma: 45.97 | přečteno: 3188 ×
Poslední články autora