Kalendář Pirelli – bizarní Alenčino (multikulti) panoptikum pro královské rodiny

Nový kalendář opírající se o téma Alenky v říši divů je vskutku divem, panoptikem, bizarností, uměním, ale jen pro odvážné. Co na tom, že Lewis Carrol se možná v hrobě kroutí jak paragraf, neZiskovky a multikultiuralisté zajásají.

"Fantaskní, surreálný, podmanivý. Kalendář Pirelli překvapí i letos. Jeho edice pro rok 2018 nás zavede do světa za zrcadlem a bude jí defilovat Srdcová královna, Plšice, Bílá královna a samozřejmě Alenka. Ano, fotograf Tim Walker se inspiroval dílem Lewise Carola," píše se v článku na xman.idnes.cz.

Focení kalendáře Pirelli 2018

Zní to zajímavě. A za povšimnutí stojí, že Alenka, Pišice, Bílá královna, zkrátka všichni účastníci jsou černé barvy pleti. A jen čirou náhodou v době kulminující (nejen) africké migrační invaze přichází historický koncept kalendáře Pirelli s tím spojenou (africkou) tématikou. Ano, já vím, že modelky, modelové, herečky a aktivisti (ano i ti), kteří kalendář nafotili, již přeci nejsou Afričany, ale Evropany, Američany, Australany... 

K výše ve článku zmíněným přídavným jménům bych si dovolil subjektivně doplnit: bizarní, depresivní, úzkostný, temný, pokrokový... Což? Z mého pohledu se však jedná pouze o podivné panoptikum s tématikou Alenky a agitačním podtextem (overtonova okna). Třeba jde jen o můj (mylný) pocit.

Ovšem i v článku se píše "Magičnost prostředí a postav není jediným prvkem, jímž za sebou jeho práce nechává hluboký otisk. Též totiž překvapí svým politickým a sociálním poselstvím: všechny fotografované modelky a modelové jsou černé barvy pleti. Kalendář se tak pouští ještě mnohem dál než do Říše divů, vstupuje na angažovaný terén."

Focení kalendáře Pirelli 2018

"Chtěl jsem odhlédnout od všech měřítek dokonalosti, upustit od make-upů, náročných účesů, dát to vše stranou," vysvětluje. Výsledkem je soubor fotek žen, které jsou přirozené, plné životních zkušeností, emocí.

Opět si dovolím trochu pochybností. Jestli takto vypadá přirozenost bez make-upu a náročných účesů, tak jsem asi Klusák. A to bych sakra nerad.

"Kalendář Pirelli je tradičně určen společenské elitě, významným zákazníkům, slavným osobnostem i hlavám států. Mezi jinými ho dostávají i královské rodiny Velké Británie a Španělska."

Tak by mě skutečně zajímalo, zda si královna Alžběta nebo španělský král pověsí takový skvost do své pracovny. Vy byste odvahu našli? 

Focení kalendáře Pirelli 2018

 

Autor: Tomáš Vyoral | úterý 25.7.2017 14:04 | karma článku: 45,05 | přečteno: 4557x
  • Další články autora
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik