Je Fendrych novinář, nebo lobbista za multikulturalismus a migranty?

Nelze si nevšimnout agitky novináře/komentátora Martina Fendrycha, který po boku pánů Pehe a Halíka neúnavně oroduje za migranty, globalizaci... V dokonale propojené Zeměkouli je strach z cizího zataženou ruční brzdou, tvrdí.

Stačí se mrknout na autorovy články třeba za poslední rok a jsme doma.

V posledním příspěvku Češi jsou mistři v odmítání migrantů, globální svět ale izolaci nefandí Fendrych komentuje studii Gallupova ústavu, podle které jsme (slovy autora) "nedopadli dobře“. Skončili jsme na 132. místě v tzv. akceptování migrantů.

Nejde mi tady o prezentaci studie, ale o Fendrychovu omáčku okolo. Ačkoliv se jedná o názorový komentář a autor má jistě výsostné právo na (jakýkoliv) názor, je dle mého na pováženou, když novinář rozhazuje demagogii jak jeho "oblíbenec" Babiš koblihy nebo jeho skutečný oblíbenec Halík aroganci (Fendrychova takřka groteskní perla Tomáš Halík for president? Super kandidát pro svět, jen najít národ, který by ho zvolil).

Tak třeba: "Pro tu část české populace, která "cizí" prvek odmítá, to bude zřejmě dobré zjištění, pro zbytek varování. Důležité je, že sběr dat se konal loni, kdy už byla nejhorší utečenecká krize v sousedním Německu zvládnuta a Evropská unie začala dělat kroky, které příliv imigrantů regulují, takže se tuzemci nemohli cítit bezprostředně ohroženi. Navíc už bylo zřejmě, že česká vláda odmítá přijímat byť jen zanedbatelné množství lidí z utečeneckých táborů."

Pokud pokrokový novinář tvrdí, že nejhorší utečenecká krize byla v Německu již loni zvládnuta a EU již dělala kroky (které to jsou), jež příliv migrantů regulují, pak je mi záhadou, proč třeba "Itálie žádá EU o pomoc, ke břehům dorazilo za tři dny 10 tisíc migrantů". Rovněž ve světle útoků depresemi zkoušených německých občanů (původem z Iráku či Pákistánu) se jedná o prapodivné "zvládnutí", ať jde o střelbu na diskotéce v Kostnici, drvoštěpa z Düsseldorfu, chirurga z Hamburku nebo nejnovějšího řezníka z Wuppertalu, splašené dodávky nevyjímaje.

S tím, že česká vláda odmítá přijímat migranty to možná také příliš horké nebude (i vzhledem k nárůstu zahalených jedinců v České republice těžko říci, kde leží pravda). Politické body se před volbami, zejména v beznadějné situaci ČSSD, docela hodí a povolební období je královstvím alzheimerů.

Dále třeba (po vzoru Pehe) je třeba zmínit globalizaci: "Nechme stranou nadužívaný argument, že "vymíráme", podstatné je, v jakém světě žijeme. Těžko nevidět globalizaci, stále intenzivnější propojování světa.Všimněme si: prezident Zeman tlačí "ekonomickou diplomacii", sází na maximální vývozy českého zboží a investice cizích firem u nás. Ale to se tvrdě tluče s českým odporem vůči migrantům.?"

V ČR maximálně investují firmy z Eritreje, Afghánistánu, Iráku a ČR tam maximálně vyváží? Dávat do kontextu export, investice a takřka negramotné migranty ze subsaharské Afriky a Blízkého východu? Troufám si totiž pochybovat, že měl autor na mysli migranty z Ruska, nebo Ukrajiny. Co se týká demagogického argumentu o našem vymírání a spáse ze strany migrantů v oblasti plodnosti a ekonomické aktivity, no mrkněte do Německa. A Evropa je stále druhým nejhustěji zalidněným kontinentem. Neřeší se běžně, že planetě hrozí přelidnění?

Další perla třeba: "Komické je, že se deklarujeme jako společnost, jež se hlásí "ke křesťanským hodnotám". Ty však v našich domácích podmínkách nabyly nového, posunutého významu, už nejde o "miluj bližního svého jako sebe samého", ale o "odmítej muslimy" (a místním vyznavačům "křesťanských hodnot" včetně mnoha katolíků je celkem šumák, že to papež František vidí opačně a dává to hlasitě najevo).

Pravda, když to říká Fendrych a jezuitský papež Bergoglio, tak to asi musí být pravda. Hrňte je na naši hruď. Alláh suď!

A něco filosofie o "propojeném světě", izolacionismu a skutečné solidaritě z pera autora. 

"V propojeném světě je strach z cizího zataženou ruční brzdou. Nejsme Izrael, stát v permanentní válce a zároveň stát nesmírně výkonný, nemůžeme si dovolit zůstat uzavření, izolovaní, ohrožujeme tím sami sebe. Politici by si tohle měli uvědomit a svoje postoje "pokřesťanštit" (prodchnout hlubší mírou skutečné solidarity s lidmi v pohybu, na útěku). Dnešní svět izolaci opravdu, ale opravdu nefandí."

Je Martin Fendrych skutečně novinář, nebo se alespoň snaží být? Nebo kope s panem Pehe, Halíkem, Palatou či Pánkem za trochu jiné zájmy? A troufám si říci, že ne za ty naše národní...

Autor: Tomáš Vyoral | pondělí 28.8.2017 11:06 | karma článku: 47,90 | přečteno: 8734x
  • Další články autora
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik