Státní ČT se bojí zestátnění a ztráty "nezávislosti". Úhel pohledu udává EU

Směšně působí rozhořčení řady politiků či komentátorů nad zestátněním ČT. Nelze zestátnit něco, co státní (sorry jako "veřejnoprávní") je. Stanovena zákonem, financována z poplatků, radu volí sněmovna, úhel pohledu určuje EU.

Na úvod jedna starší citace člena Rady ČT, který přiznal, že ČT má určený (nebo pejorativně "doporučený") úhel pohledu od Evropské komise. Samozřejmě ten nezávislý, že...

"Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení. Česká televize se na to nesmí dívat tak, jako kdyby byla součástí současného Ruska, které nikdy žádné humanistické tradice v evropském slova smyslu nemělo. To bychom museli vystoupit z Evropské unie,“ řekl člen Rady ČT Michal Jankovec (Parlamentnilisty, 5. 2. 2015)

Aktuální prohlášení generálního ředitele ČT Petra Dvořáka o strachu nad ztrátě nezávislosti této "státní" televize je trochu směšné: Česká televize se připojuje k prohlášení Českého rozhlasu a vyzývá představitele všech politických stran a hnutí, aby bránili principy demokracie a nezávislost médií. „Média veřejné služby jsou silná, nezávislá a v žádném případě neslouží politickým nebo ekonomickým cílům. Zřejmě proto jsou čato terčem podobných útoků, proti nimž je třeba stále znovu se důrazně vymezovat. Vysokou důvěru, kterou u diváků a posluchačů svobodná veřejnoprávní média mají, nemůže nikdy získat žádné státní médium.“

Ladislav Jakl pak v nedávnem rozhovoru v DVTV trefně ilustroval stav ČT, když řekl: "Myslím si, že nelze zestátnit něco, co je státní."

Na reakci Martina Veselovského, že státní nejsou a jak to tedy myslí reagoval: "Víte, když něco vypadá jako kachna, má to zobák jako kachna, kejhá to jako kachna, chodí to jako kachna, asi to bude kachna. Když něco zřídíte zákonem, stát když to zřídí zákonem, když stát tomu zákonem přidělí majetek, když stát tomu zákonem přidělí technické prostředky – kmitočty, když stát tomu určí nějaké poslání a když stát tomu zajistí příjem v podobě veřejných peněz, tak to asi bude státní. A když to stát celou dobu řídí."

Podle Wikipedie pak má rada ČT patnáct členů, které volí a odvolává Poslanecká sněmovna... Televizní poplatky (povinné ze zákona) pak představují hlavní zdroj financování a tvoří více než 90 % celkových ročních příjmů. V roce 2017 podle návrhu rozpočtu ČT z fondu poplatků čerpá 6 miliard korun. Ano, můžeme diskutovat nad pojmy státní vs. veřejnoprávní, nicméně, co se reálného stavu ČT týče - já vidím rozdíl zcela minimální.

Stačí si vzpomenout, jak "nezávislá" ČT informovala "nestranně" třeba o volbách amerického prezidenta (uznáno i Radou pro rozhlasové a televizní vysílání), o Brexitu, o Ukrajině, migrantech... Ideologie z ní (bez nadsázky) doslova teče (nikoliv kape)... Je jen otázka, zda se jedná o ideologii z její "nezávislé" hlavy, nebo z doporučeného úhlu pohledu EU.

Jen pro zajímavost několik mých předešlých postřehů k vysílání a tvorbě ČT:

Muslimská propaganda ČT: islámská modlitba 5x denně vás zbaví bolestí zad!

Multikulti ČT hledá pro pořad Déčka arabské, černošské nebo vietnamské děti

Svět podle Klusáka aneb proč jsou na světě režiséři... (ČT producent)

ČT, Twitter

 

Autor: Tomáš Vyoral | neděle 29.10.2017 12:37 | karma článku: 44,80 | přečteno: 3756x
  • Další články autora
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik