Nadstranický a pestrý Festival pro svobodu: Drahoš, Pánek, Pithart, Dusilová – tak určitě

Blíží se 17. listopad a tak lze očekávat další ideologickou očistu ze strany vyvolených. Pestrého a nadstranického Festivalu svobody se zúčastní tři prezidentští kandidáti v čele s Drahošem, Pánek nebo Pithart. Ta pestrost je kde?

"Mně se na Festivalu svobody líbí, že je takto rozmanitý. Názorová pestrost se hodí, když se snažíme oslovit celou společnost. Každý přinese trochu jiný pohled. Máme politické aktivisty, čistě satirický průvod, Korzo Národní je více vzpomínková akce. My se jako Koncert pro budoucnost zase hodně upínáme k tomu, co bude," říká pro iDnes mluvčí festivalu Jan Gregor. Pokud jako pestrost organizátoři chápou právě výše zmíněné... tak nevím.

Na otázku, jak hodlají pohlídat, aby Koncert pro budoucnost zůstal v čistě občanské rovině a někdo se jej nesnažil zpolitizovat, odpovídá:

Koncert pro budoucnost nebo i Korzo Národní má v programu, že aktivní politici v něm nevystupují. "Usilujeme o to být nadstraničtí. Řečníky vybíráme s ohledem na to, že se jejich projev nezvrhne v nějakou “hejtovací kampaň”. Naším cílem není se vůči někomu vymezovat, ale zdůraznit důležité věci. Minulý rok se nám to docela obstojně povedlo a za letošní řečníky dávám ruku do ohně."

To zní slibně, že by konečně důstojná oslava významného českého svátku? Ale chvíli na to se dozvídáme na otázku, zda dají prostor prezidentským kandidátům, že: "Dáme prostor těm, u kterých jsme přesvědčeni, že se chovají v souladu s hodnotami 17. listopadu, ale třeba nemají takové prostředky, aby byli více vidět. Jedná se o Jiřího Drahoše, Marka Hilšera a Pavla Fischera."

Populistický profesor Jiří Drahoš že nemá prostředky? Vždyť má na svém transpartentím účtu ze všech nejvíc, přes 18 milionů. To se mi nějak nezdá...

"Nakonec jsme se shodli na těchto třech jménech, protože se jedná o kandidáty, za které se můžeme postavit. Zároveň jsme ale nechtěli narušit občanský ráz akce, aby si někdo nemyslel, že děláme čistě prezidentskou kampaň. Nakonec převážila potřeba to téma otevřít a dát jim prostor."

Takže je to spíš tak, že budou mít prostor opět zejména ti správně smýšlející, ne? Skoro je mi líto Michala Horáčka, který by chtěl zemi úsměvů a tvrdí, že máme moře a vyhráli jsme MS ve fotbale, a ani ho snad nepozvou. A přitom se vloni v rámci Bradyády tak snažil!

O nadstranickou akci se s přimhouřenýma očima možná jednat může, ale o apolitičnosti a různorodosti mám vážné pochyby.

Ještě doufám, že kromě Šimona Pánka z Člověka v tísni (že by další díl "Arabského podzimu a díkuvzání v Čechách?"), Petra Pitharta, Tomáše Sedláčka nebo Lenky Dusilové nás - plebs - poctí řečníci jako Tomáš Halík nebo Michael Kocáb, který by mohl resuscitovat Kroměřížskou šaškárnu, pardon výzvu.

A abych nezapomněl, součástí bude již tradičně nějaká pseoudovýzva "Tři špejle" (poznámka: to jako fakt).

 

 

 

 

 

 

    Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/festival-svobody-17-listopad-koncert-pro-budoucnost-fhx-/domaci.aspx?c=A171114_123629_hudba_kiz

Autor: Tomáš Vyoral | čtvrtek 16.11.2017 13:07 | karma článku: 45,31 | přečteno: 3573x