Tomáš Vyoral

BISkou označený lhář novinář Ondřej Kundra z Respektu káže a přednáší o dezinformacích

17. 12. 2017 11:04:11
Novinář označený zpravodajskou službou BIS za lháře, se pasuje do role experta na (ruské) dezinformace. Přednáší studentům, vyjadřuje se v médiích... Seznamte se s Ondřejem Kundrou z Respektu. Přečtěte si, co o něm napsala BIS.

Ondřej Kundra, další z Bakalových koní, novinář pasující se do role bojovníka s dezinformacemi (samozřejmě jen proruskými, jak velí "objektivita") a s "Putinovými agenty". V rámci své agendy se nezřídka setkává s podobně profesně i morálně kompetentním Jakubem Jandou z EUropských hodnot i s lidmi z dalších politicky angažovaných neZiskovek.

Dejme slovo pasážím uveřejněného textu Bezpečnostní informační služby (BIS) reagující na článek Ondřeje Kundry a Jaroslava Spurného v roce 2012 (celou zprávu lze přečíst na webu BIS):

"Dne 28. 5. 2012 zveřejnil týdeník RESPEKT (č. 22) dva pozoruhodné redakční texty: čtyřstránkový materiál redaktorů Jaroslava Spurného a Ondřeje Kundry „Dvojí agent na útěku“ a komentář redaktora J. Spurného „Divné hry BIS“. Základním kamenem novinářské stavby obou článků jsou spekulace, domněnky, polopravdy a lži, jejichž cílem je Bezpečnostní informační službu pošpinit a veřejně obvinit z hrubého selhání.

Nejprve k textu „Dvojí agent na útěku“. O přípravě „kritického“ materiálu týdeník Respekt naši Službu v předstihu informoval a jeho redaktor, Ondřej Kundra, zaslal BIS sedm otázek. Jejich text a naši odpověď (z které Respekt zveřejnil jednu větu) – vše v plném znění – připojujeme. Vzhledem k tomu, že reakce na zaslané dotazy plně pokrývá obsah našeho případného vyjádření ke zveřejněnému materiálu, je další stanovisko zbytečné. Dvě poznámky jsou však přesto nezbytné.

Představa, že naše kontrašpionáž bude na stránkách Respektu říkat, zda se snažila toho či onoho špióna přemlouvat, aby pracoval jako dvojitý agent a bude veřejně oznamovat, jak byl špión úspěšný, s kým se stýkal a jak jsme spolupracovali s jinou zpravodajskou službou, je naprosto nepředstavitelná a šílená. A je v plném slova smyslu skandální, používají-li J. Spurný a O. Kundra ve svém textu lživé, zcela vymyšlené a účelové spekulace přisuzující službě jakési zákulisní, špinavé politické hry."

Novinář Kundra, hrdinně šířící osvětu o ruských dezinformacích, sám účelově vybírá, co se mu zrovna hodí do krámu, konspiruje, lže a účelově spekuluje. Není úplně překvapením, že má odvahu, nebo spíše drzost, jezdit jako expert po republice s "antidezinformační" Respekt tour, přednášet o této problematice mladým lidem třeba v rámci Skautského institutu nebo jako odborník komentovat problematiku v mediálně vzdělávacích článcích či pořadech.

Další pasáž zprávy BIS určená přímo Ondřeji Kundrovi:

"Váš pseudokritický a zcela nekvalifikovaný úhel pohledu, kterým do případu vstupujete, nás velmi překvapuje. Jen velmi obtížně se vyrovnáváme s představou, že novinář Respektu svým požadavkem veřejně diskutovat státem chráněné, přísně utajované fáze, postupy a úkony kontrašpionážní operace, není schopen dohlédnout, že jedná a pracuje – byť třeba nevědomky – v zájmu, nebo možná i na popud, ruské zpravodajské služby."

Pro zajímavost (z youtube) jedna z přednášek Ondřeje Kundry a Jakuba Jandy, které "fungovaly za podpory americké ambasády" (řečeno hned na začátku videa): Skautský institut Dezinformace v médiích – Jakub Janda a Ondřej Kundra

Osvětová přednášek Respektu, kterou Ondřej Kundra moderuje: Respekt forum v Brně: Dezinformace
Jedním z hostů byl i rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, kterého jsem v rámci otevřeného dopisu žádal o bližší vysvětlení jeho termínů "diktatury referend", "nepodařených voleb", "demografické proměny" (celý dopis zde). Od svobodomyslného demokrata jsem se odpovědí ani po opakované výzvě nedočkal.

A další (i politická) agitka pro studenty (i děti?): Unaveni svobodou: Ondřej Kundra (skautskyinstitut)

Autor: Tomáš Vyoral | karma: 46.62 | přečteno: 11885 ×
Poslední články autora