Plagiátor profesor Drahoš. Jsou falešné jen brýle? Osobní zodpovědnost slušností není?

Jiří Drahoš opakovaně říkal, že má rád Horáčkovy texty. Jen jsme nevěděli, že až tak moc. Využil jsem výstižná slova jednoho z diskutérů. Kreativec zkopíroval několik vět příspěvku Michala Horáčka a Drahoš je zaštítil svým jménem.

Názorově neukotvený Jiří Drahoš a jeho tým dělají posledních dobou jeden přešlap za druhým. Poté, co v debatě s Michalem Horáčkem takřka hystericky odmítl prohodit pár vět v angličtině - jen dokola v češtině omílal naučené fráze, že jako předseda Akademie věd jezdil do zahraničí a jednal v angličtině nespočetněkrát, pár hodin na to jako "důkaz", že anglicky umí, sdílel na FB jeden ze svých naučených projevů (který by s prominutím zvládl i papoušek).

Ještě ten den si pozorný uživatel Facebooku všiml, že profesor Drahoš doslova zkopíroval několik vět z dřívějšího příspěvku Michala Horáčka a vydával je za své.

Facebook

Jedná se o klasické plagiátorství. Pikantní a vcelku všeříkající je, že i takovéto prázdnéí fráze musí slušný profesor Drahoš kopírovat od svého protikandidáta. Drahošův tým později příspěvek stáhl, uvedl vysvětlení a Drahoš na svém profilu zveřejnil vyjádření šéfa svého kreativního týmu:
Přátelé,
zveřejňuji vyjádření šéfa svého kreativního teamu k citaci M. Horáčka.
"Přijměte, prosím, moji osobní omluvu za neoznačenou citaci z postu M. Horáčka. Externí spolupracovník, který pro nás monitoroval témata rezonující veřejným prostorem, ve svém přehledu uvedl formulace, aniž by je jasně označil jako citace M. Horáčka. Post jsem schválil a byl - v dobré víře - použit. Jakmile jsem zjistil pochybení, příspěvek jsem odstranil. Ještě jednou se jménem týmu panu Horáčkovi i panu Drahošovi omlouvám.
Tomáš Mašín" (FB profil Jířího Drahoše)

Jedna věc je, že příspěvky píše někdo jiný (slovy Drahošova týmu "externí kreativec"), to se děje vcelku běžně, ač s tím nemusíme souhlasit... Ale očekával bych, že prezidentský kandidát tyto příspěvky alespoň pozorně čte a dolaďuje; ideálně sám přijde s myšlenkami, které pak formuluje spolu s týmem... Evidentně to pan profesor má jinak. Pokud je ale příspěvek na jeho profilu psán formou jeho proklamace ("Přátelé..."), pak i v případě plagiátorství nese hlavní zodpovědnost on!

Tudíž je, dle mého, u slušného člověka (a kandidáta) na místě jeho osobní omluva, nikoliv zveřejnění "vyjádření šéfa kreativního týmu". O prezidentském kandidátovi to totiž vypovídá asi tolik, že jakmile se dopustí nějakého výrazného prohřešku, omluví se za něj šéf některého z jeho týmů, nebo to třeba v oblíbeném Bruselu (kam by dle svých slov jel na první zahraniční cestu) rovnou všechno hodí na české občany...

Doplňuji poznatek jednoho z diskutérů na FB Jiřího Drahoše, kterému, jak je běžné, profesor neodpověděl (většinou pouze děkuje za podporu svým příznivcům)

"Onen ukradený výrok byl psán pod vaším jménem, pane profesore. Proč tedy zveřejňujete omluvu od pro nás cizího člověka namísto své vlastní?
Sbíráte kredity za dílo svých kreativců, ale odpovědnost za jejich špatné kroky převzít nedokážete?
To je jako omlouvat chyby v domácím úkolu tím, že to za vás kamarád napsal špatně, že to není vaše chyba…"

Ještě mě napadlo, pane Drahoši, zda za tím vším nemohl být Putin a dezinformační (čti nepohodlné) weby? Co myslíte? Neměl byste nějaký třeba přidat na váš seznam, zkopírovaný na vašem webu od EUropských hodnot - u něhož jste rovněž neuvedl tento primární zdroj? (Zdroj: Drahoš sdílí seznam nepohodlných webů EUropských hodnot - za zdroj se stydí?)

Autor: Tomáš Vyoral | pátek 22.12.2017 11:11 | karma článku: 45,71 | přečteno: 5996x
  • Další články autora
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik