Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Aneb když kauza není, pojďme si jí udělat.

V článku opět postrádám zásadní informaci. Kdo říká, že protesty jsou legitimním způsobem, jak někoho odvolat? Dává někdo pravomoc, že shromáždění lidí může rozhodovat o vládě?

Ne? Tak to se potom tyhle věci srovnat nedají a nikdo to nejenom komentovat nemusí, ale vlastně ani nemůže.

8 3
možnosti
PD

To vysvětlení je dost jednoduché.

Evropská Unie, o vystoupení z níž by se rádi někteří nacionalisté rádi pokusili skrze referendum, je dlouhá desetiletí budovaný systém, který se narovnáváním rozdílů mezi evropskými zeměmi, nastavováním společných pravidel a propojováním ekonomik snaží (a) předejít vzniku vášní, které mají tendenci vést k válce, a (b) umožnit vystupovat vůči zbytku světa jako významný, silný a jednotný ekonomický blok s dobrou vyjednavací pozicí.

Principy, na kterých EU stojí a podle kterých funguje, jsou velmi složité, v papírové podobě jsou to stovky tisíc stran textu. Pokud se podle článku 50 některá ze zemí EU rozhodne z EU vystoupit, pak tato země - jak vidno na příkladu Velké Británie - potřebuje vyjednat se všemi ostatními zeměmi pravidla budoucí spolupráce.

Přirovnal bych takové referendum k rozvodu manželství, které trvalo 20 let, narodily se v něm 4 děti (z nichž některé jsou ještě nedospělé), byl vytvořen a shromážděn majetek v hodnotě mnoha milionů, manželé společně podnikali nebo byli politicky či vědecky velmi činní, mají stovky nových společných známých atd. - takže zatímco uzavření sňatku před těmi 20 lety byla záležitost, kterou dokázali navrhnout, domluvit a uzavřít za pár měsíců, maximálně rok, tak rozvod se potáhne 5 let, budou k tomu potřeba 4 právníci a padesát psychoterapeutů, a stejně po tom všem v mnohých zůstane pocit nespravedlnosti. Na tomto příkladu snad každý chápe, že zatímco manželství bylo uzavřeno, když to zjednoduším, jednou otázkou, na kterou byly nabízeny jen odpovědi Ano nebo Ne, tak ten rozvod fakt není něco, co by šlo rozhodnout stejně snadno - ba co víc, bez odborníků to v podstatě nejde udělat dobře.

Naproti tomu to, co se děje na Slovensku, je překvapivě jednoduché: Národ naletěl podvodníkovi jménem Robert Fico, který svým mladistvým šarmem ukradl srdce mnoha žen-voliček, opanoval levici, zvykl si na vysoký standard a obklopil se pochlebovači, spíše než odborníky. (1/2)

10 2
možnosti
PD

(2/2) Výhoda pochlebovačů je, že za vámi stojí, drží hubu, říkají to, co chcete, aby říkali, a tak vám umožňují působit na kritickým myšlením méně vybavenou část populace jako rozhodný, schopný politik.

Nevýhoda pochlebovačů je, že nejsou vlastně příliš schopní, mnoho toho nevědí, a obvykle hledají způsob, jak si svůj snadný život ještě víc zjednodušit. A tak se téměř se železnou pravidelností stává, že tito šmejdi navážou vztahy s organizovaným zločinem, obchodními kartely atd., a jdou jim čím dál víc na ruku, ať už jde o zmanipulovaná výběrová řízení (kterých teda má Slovenska fakt "požehnaně"), nebo zakrývání zločinů.

Jenže to, že tyto podvody nejsou odsouzené, neznamená, že se nestaly. A lidé - alespoň někteří - si pamatují, jak Kaliňák neviděl nic špatného na policistech, kteří omylem stříleli po autě se studenty, nebo na poslání výbušniny letadlem do ciziny v rámci cvičení, o kterém cílovou zemi nikdo neinformoval. Lidé si pamatují, jak se zakázky na dálnice přiklepávaly kamarádům (mimochodem, Fico sliboval hotovou dálnici z Bratislavy do Košic nejprve na rok 2010, potom na rok 2014. Máme rok 2018 a aktuální termín dokončení je ... chvíle napětí... 2026!).

Novinář Ján Kuciak nestihl dokončit svou investigativní práci, ale to, co odhalil, stačí na potvrzení, že Fico je v hrsti mafie. Vyšetřování ještě neskončilo, ale to, jak velmi to vyšetřovatelé zpackali v prvních hodinách a dnech, stačí jako silný podpůrný důkaz, že někdo chce případ zamést pod koberec.

To, co Slováci vykřikují na náměstích, není "provedli jsme důkladnou ekonomickou analýzu schopnosti Roberta Fica vést zemi ke světlým ekonomickým zítřkům, jak je patrné z jeho stopadesáttisíc stránkového vládního prohlášení" - to, co Slováci křičí, je "Roberte Fico, máme důvodné podezření, že jsi v hrsti mafie, takže odstup."

Ta manželka z úvodního příběhu se také nerozvádí kvůli špatným plánům manžela na rozvoj podnikání - nýbrž kvůli jeho mafiánské milence. A stačila jí jediná zapomenutá podprsenka...

7 2
možnosti

Volby nejsou bianco sek na ctyri roky, obcanska (ne)spokojenost je jednim z piliru demokracie, at se vam to libi nebo ne. Ostatne nikdo nikomu nebrani usporadat demonstraci za vyhlaseni referenda o vystoupeni z EU. Ale bez sponzoringu Sorosem se asi demonstrovat nesmi :(

6 1
možnosti
JZ

Co myslíte, že by měl ve svém proslovu Drahoš? Já myslím, že něco podobného, jako Kiska. Zaplať pánbůh, že se k tomu nedostal...

8 3
možnosti
Foto

P21e49t14r 27K29a89d65l29e17c

12. 3. 2018 21:59

Že si na události typu vraždy dvou novinářů bude chtít kdekdo přihřát polívku, bylo jasné hned. Že i Kiska, mě překvapilo, ale budiž, holt už je v té politice dost dlouho na to, aby se nechal zkazit.

Co mě ale překvapuje ještě víc, je to, že hledáte souvislost mezi tímhle a kompetentností masy vyjadřovat se v referendech. Z mého úhlu pohledu míchání jablek s hruškama.

1 2
možnosti
AV

Kto je Andrej Kiska ?

Andrej Kiska je syn komunistickeho normalizatora. Po ukonceni vysokej skoly

si nemohol najst pracu na Slovensku, tak odisiel do USA kde pracoval ako

uklizec v kine ci obsluha na benzinovj pumpe. Po navrate z USA zalozil na

Slovensku dve nebankove spolocnosti Triangel a Qatro. Doteraz nevysvetlil kde

zobral peniaze na zalozenie tychto spolocnosti s celoslovenskym posobenim

V Ceskej republike mu podnikanie s tymito spolocnostami zakazali.Na Slovensku ho obvinovali so spojenia s Iluminatormi. Pri kanditature na prezidenta si dal naklady

na prezidentsku kanpan do nakladov svojej firmy KTK cim si chcel znizit

danovy zaklad a tym oklamat stat na daniach o desiatky tisic eur.

7 1
možnosti
PD

Ti iluminátori jsou na adrese Iluminátská 27, Bratislava, nebo Illumuniatis, New York?

A jejich webové stránky jsou illuminati.sk nebo illuminati.com? Já jen, abych věděl, za kterým stromem na mě ten bubák čeká.

"Ti, co věří v celosvětové spiknutí iluminátů, kteří totálně ovládají a kontrolují vše, co se děje, očividně nikdy nezkoušeli uspořádat ani školní výlet do lesa."

4 0
možnosti
JS

Napsal jste to stručně, ale velice výstižně R^

5 5
možnosti
KH

K86a60r28e42l 42H82á41j26e20k

12. 3. 2018 13:43

Sokrates:

"Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie."

5 0
možnosti
Foto

P79e53t75r 79H42a87n96n28i24g

12. 3. 2018 12:13

Pane Vyorale, stáváte se velmi dobrým pozorovatelem politické scény a významným blogerem, což je poznat podle toho, kolik máte diskutujících nepřátel. Jenom ještě malá drobnost: Prezident Kiska prohlásil, že je čas na změnu vlády, ať už vyšetřování vražd dopadne jakkoliv. Otázka tedy zní. Co bylo příčinou a jestli následek není v tomto případě důležitější než příčina, nebo dokonce jestli následek není příčina. Vy určitě má, na první pohled zamotaná předcházející slova, pochopíte.

18 6
možnosti
TV

Dobry den pane Hannigu. Chapu a verim, ze nejsme jedini, kteri mame docela duvodne podezreni.

5 2
možnosti
  • Počet článků 275
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4766x
Nevěřící Tomáš, který tuší, že pravda se neleskne a netřpytí... Rovněž k nachytání na: Twitteru @TomVyoral
 

Seznam rubrik