Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Musíte to chápat tak, že kvůli jistému druhu projevu na Vás může být soudem uvalena léčba v psychiatrickém ústavu.

Důkazem toho, jak je v tomto PČR tolerantní, je to, že sedíte doma u kompu a můžete si psát, co Vás napadne. A nemusíte se obávat lapiduchů se svěrací kazajkou. ;-D

4 0
možnosti
Foto

Nenení to jako kdysi.

Dnes pokud porušíte svým projevem zákon ve smyslu trestního zákoníku tak jste sice stíhán, ale máte právo na spravedlivý proces. Pokud jste odsouzen tak si odpykáte svůj trest a tím to končí.

Dřív to bylo tak, že jste za nepohodlnný názor (čato ani ne protizákonný, ale jen nepohodlnný) byl nejen stíhán a odsouzen (o spravedlnosti při procesu jste si mohl nechat jen zdát) ale po odpykání testu jste byl celý život persekuován jak v práci tak osobním životě, Vaše děti nemohly na školy, Vaši příbuzní nemohli do zahraničí,....

2 0
možnosti

Zato dnes se nepohodlý názor onálepkuje jako "nenávist" nebo něco podobně gumového a výsledek je zcela stejný.

1 2
možnosti

Co je na tom nepochopitelného?Rv

1 0
možnosti
Foto

Je rozdíl, když se napíše: "Jakub je rozumu mdlého" nebo "Myslím si, že Jakub je rozumu mdlého"

0 0
možnosti
Foto

Moc nechápu, co vám na tom vyjádření přijde špatného. Každý má právo se vyjádřit, ale když se vyjádří v rozporu se zákonem, může být stíhán. To je špatně? Mělo by být jakékoli vyjádření beztrestné?

Ten princip platil a platí obecně. I v dobách totality bylo a v dnešních totalitních režimech je možné se vyjádřit, byť to bylo a je komplikovanější, zásadní rozdíl je v tom, co je vnímáno jako porušení zákona. Řekl bych, že speciálně my žijeme ve velmi liberálním prostředí, ve kterém je trestní stíhání za protizákonný projev něčím zcela výjimečným, myslím, že dosud nepadl ani jediný pravomocný verdikt nepodmíněného trestu za takové delikty.

7 3
možnosti
Foto

A co je na neformálním vyjádření PČR na FB v nepořádku? Psát a říkat si opravdu můžeme co chceme, to nám zaručuje LZPS, ale s vědomím, že můžeme nést následky za svoje chování/jednání, to zas blíže specifikuje TZ, nebo OZ... Co je na tom k nepochopení?

7 2
možnosti

Spíše, co je na tom špatně.

Svoboda (a to i ta zaručená LZPS) má své hranice. Jak kdysi pravil klasik: svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Svobodný projev neznamená, že mohu svobodně pomlouvat a urážet, podobně jako nemohu např. svobodně jezdit na červenou.

Blog chápu jako upozornění na to, že dochází k tomu, že se objevují snahy nepohodlné názory cenzurovat a paušálně označovat za extremistické. My, co jsme dětství prožili za komunismu tento přísup velmi dobře známe.

5 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS